Pořekadlo o dobrém sluhovi a špatném pánovi jistě znáte, týká se to například ohně, který vám poslouží u táboráku ve vodáckém kempu, kdy posedíte s přáteli navečer po západu slunce, a vyprávíte si tu své životní postřehy, a naopak v podobě neřízeného požáru, kdy vám doslova shoří střecha nad hlavou.
A právě v souvislosti s požárem bychom se mohli zmínit o vzduchotechnice v paneláku.
Dokud vzduchotechnika slouží svému účelu a odvádí výpary z koupelen a hlavně z kuchyní, je všechno v pořádku, a máme pak doma vítaného pomocníka. Ono totiž smažit bramboráky bez zapnuté digestoře, znamená, že bude typickým bramborákovým odérem nasáklý celý byt, a projeví se to jak na záclonách, tak i na koberci. Ve vzduchu nasáklá mastnota se usadí i na horních deskách skříněk kuchyňské linky a dostat ji odtud pak vyžaduje značné fyzické úsilí.
Těmi skříňkami kuchyňské linky jsme si náramně připodobnili situaci, která se odehrává i uvnitř vzduchotechniky. Tam proudící výpary z digestoře ještě doplní nasátý prach a kombinace mastnoty a prachu pak vytvoří i několik milimetrů silný nános.
Možná se podivíte, co je na tom tak zvláštního. Proč se zabýváme nějakým mastným prachem uvnitř vzduchotechnických rozvodů? Jde totiž o to, že je to perfektní hořlavá a ve vyšších koncentracích dokonce výbušná směs. Jestliže se podaří ji uvnitř zapálit, a vrstva je dostatečně silná, plameny mohou vyšlehnout až k vám nebo někomu jinému do bytu a váš bytový dům bude rázem v plamenech.
O tomto skrytém nebezpečí někteří lidé nemají ani tušení a je známo, že se na mnoha místech podceňuje a vůbec neřeší. Ostatně, pokud patříte i vy do této kategorie, a bezprostředně se vás to týká, dokážete sami sobě odpovědět, kdy naposledy byla u vás vzduchotechnika revidována a případně vhodným technologickým postupem také vyčištěna?